Axam Interior

Frågor och svar

Bra hållbarhet och miljö

Har du en egen fråga? Skicka oss ett email!

Många funderar över om det finns enkla lösningar på hur lokaler skall utformas. Hur skapar man miljöer som passar alla? Kan man det? Här har vi valt ut några exempel på frågor och svar för att ge exempel på vår kunskap.

Vanliga frågor

Här finns några av våra vanliga frågor, det går annars bra att skicka ett meddelande.

Utforma ett öppet kontorslandskap

En framgångsfaktor i detta arbete är att göra en grundlig behovsanalys. Hur många kontorsplatser behövs? Hur många tysta rum behövs? Finns det några på kontoret som är i särskilt behov av lugn runt sig när de skall arbeta? Hur mycket förvaring behövs? I behovsanalysen involveras gärna personalen för att slutresultatet ska ha bäst chans att bli framgångsrikt.

När man planerar för ett öppet kontorslandskap är några faktorer särskilt viktiga att tänka på i den fysiska miljön. En sådan del är ljudmiljön. Gör med fördel en akustikplan för hela kontorsytan. Dämpa ljud med absorbenter och matta på golvet. Tänk på att planera tillräckligt med tysta rum eller platser för att människor skall kunna ta telefonsamtal och korta samtal spontant.

En annan viktig kunskap är att koncentrationen kan påverkas inte bara av störande ljud utan även av att se allt som händer runt omkring. Det kan således behövas avskärmning runt arbetsplatser för att minska synfältet för den enskilde.

Belysningen är viktig, grunden är en god allmänbelysning så det känns ljust och tilltalande. Denna bör kompletteras med punktbelysning över och vid arbetsplatser så att alla kan anpassa belysning efter behov.

Som på alla kontor är ventilation och temperatur viktig, lägg extra tid på att det är bra det kommer ni vinna på.

Ergonomi är a och o, funktionella och flexibla arbetsplatser är viktiga. Med fördel kan man ha specialstolar/ arbetsplatser som ger förutsättningar för ett mer aktivt sittande/ stående. Om de är tillgängliga för alla kan man variera sig vilket minskar risk för belastningsskador.

Skrivbordsstol

En bra sittställning hänger på mer än bara stolen. När du påbörjar inställningen av stolen ska du sätta dig vid skrivbordet som om du ska arbeta. Skrivbordet ska ha en höjd så du kan vila underarmarna mot bordsskivan utan att höja dina axlar.

Nu kan du börja med stolen. Sätt dig långt bak på sitsen. Stolen skall vara inställd i höjd så att du känner att du har stöd för hela fotsulan i golvet. Om du i detta läge inser att du har bordsskivan för högt eller lågt är det läge att ändra det nu.

Ryggstödet ska i detta läge ge stöd. Olika stolar har olika inställningsmöjligheter, prova så stolen du sitter i ger dig stöd i svanken. Det är bra om stolen har ett nackstöd och att det är inställbart så du kan få stöd i upprätt sittställning. Det bör vara enkelt att höja och skjuta fram/ bak.

När man arbetar framför en dator bör man ha bra stöd för underarmarna. Detta kan lösas på olika sätt. Det är bra med armstöd på stolen som är reglerbara i höjd och som går att skjuta fram och bak.

Det är viktigt att byta arbetsställning ofta. Att sitta i upprätt ställning 90grader i höften är ansträngande, de flesta av oss föredrar att sitta lätt bakåtlutade ca 100 grader men inte heller den positionen skall användas hela tiden. Växla från lätt framåtlutad upprätt och lätt bakåtlutad. En bra stol behöver inte låsas i sin position utan kan med fördel följa kroppens rörelser.

Om det finns möjlighet kan det vara bra om det finns möjlighet att byta stol, det är också bra om man väljer att stå ibland.

Färgval

Val av färg är viktig i vård- och omsorgsboende för äldre. Flera studier har gjorts i Sverige är H. Wijks studier mest kända i vilka hon undersökt bland annat vilka färger personer med Alzheimer diagnos lättast kan urskilja, röd och gul. Vilka färger samma grupp enklast kunde namnge, röd, blå, gul, grön, svart och vit var enklare än till exempel rosa, orange etc. Hon har också beskrivit hur färg och form kan underlätta igenkänningen för äldre och personer med alzheimer.

Det finns mycket skrivet om färgsättning av miljöer en aspekt är att röda, gula och orangea färgtoner har en uppiggande effekt medan blå och gröna är lugnande.

Färgsättning av vård- och omsorgsmiljöer är komplext och man behöver reflektera över vilka färger man vill ha var och varför man väljer specifika färger. Den röda färgtonen i ett matrum kan naturligtvis stimulera till aktivitet, men den röda färgen kan också leda till ökad puls och visst stresspåslag och man bör fundera över hur det påverkar individer med till exempel sväljsvårigheter.

Färg och form kan underlätta igenkänning och förståelse av en miljö för personer med en demensdiagnos. Men man bör observera vad som skall vara mest framträdande i rummet. Är det väggen, golvet, entrédörren eller är det möjligen viktigare att stolen/ fåtöljen syns, den som man skall känna sig inbjuden och trygg att sitta i?

Välkomnande känsla

Trygghet och en välkomnande känsla är viktigt att man förmedlar i entrén. Den första och kanske enklaste åtgärden är således att tillse att det är lätt att hitta entrén och att man tydligt får en bekräftelse på att man hamnat rätt. Det behöver inte stå vård- och omsorgsboende på dörren. Det behöver inte heller vara en nackdel om det står det, vilket man vill väljer man själv. Men en tydlig adress så att besökare och gäster lätt hittar är viktigt för att man skall känna sig välkommen.

Lägg tid på entréns utformning så att den syns väl, känns välkomnande och att de som man vill skall komma in gör det förhållandevis enkelt. Tunga dörrar är ett hinder och man bör således ha någon form av dörröppningsautomatik.

Belysningen är viktig, det kan vara bra med någon form av styrning för att ljuset inne ska kunna möta upp ljuset utanför. Stora skillnader i ljusstyrka kan försvåra seendet och eventuellt skapa bländning.

I anslutning till entré bör det finnas sittplatser så att den som väntar på transport eller sällskap kan vila, gärna väderskyddat innanför dörren. Men var observant på att om man inte ser ut kan en sittplats i anslutning till entré utanför vara uppskattad. (Undvik askkoppar i närheten till denna, de vill man ha med avstånd från entrén.)

När man väljer färger är det viktigt att tänka på kontraster för att underlätta orienterbarheten. Vart vill man att besökarna ska gå? Här kan både tydliga skyltar och färger underlätta.

Tänk på att entrén ska vara lätt att hålla ren. Det är viktigt att det är rent för det påverkar den känsla som man har med sig in på vårdenheten.

Samarbetspartner

Vi har kontakt med flera av de kända inredningsföretag för att kunna ta in bra offerter.

Vi har även ett nära samarbete med Gösta Westerberg Möbel i Stockholm.

Skicka oss ett e-mail